Industri Energi sine nettsider

Samlet om internasjonal solidaritet

Forrige uke arrangerte vi vår “Arbeiderkonferanse” for unge medlemmer på Sola. Det var et utrolig lærerikt og interessant program med fokus på internasjonal solidaritet og fagbevegelsens historie.

Vi har hatt besøk av Kenny fra SLB UK. Han var ute i streik i 11 måneder for å kjempe frem kravet om tariffavtale. Vi fikk også hatt besøk av Emil Moum-Lønnberg fra IF Metall i Sverige, hvor det har pågått en streik i Tesla, siden 27. oktober 2023.

Emil Moum-Lønnberg IF Metall

Ole Martin Rønning holdt et heldagsinnlegg om arbeiderbevegelsens historie. Han gikk gjennom utviklingen fra bevegelsens begynnelse, på slutten av 1800-tallet, og frem til i dag, med vekt på hvordan politiske og faglige endringer har påvirket ideologiene over tiden.

Erik Hagen hadde et fantastisk innlegg om Vest-Sahara, «Afrikas siste koloni», og hvordan denne konflikten havner bak søkelyset til Palestina og Ukraina.

Latin-Amerikagruppen (LAG) har vært på besøk og snakket om solidaritetsbrigaden og arbeidet de gjør. Det kom to aktivister fra Guatemala og Colombia som snakket om sine opplevelser som brigadister og oppfordret alle til å søke om å få bli med på brigadeprosjektet til neste år.

Fra forbundet IE&FLT fikk vi med oss Ommund Stokka, som hadde et innlegg om betydningen av internasjonal solidaritet og hvor viktig dette er for fagbevegelsen. Espen Løken kom for å snakke om Arthur Svensson prisen som tildeles en person eller organisasjon som i særlig grad har virket for å fremme faglige rettigheter og/eller styrke fagorganisering i verden. Mads Tjøtta snakket om sosial dumping i norsk oljeindustri. Og til slutt kom Håkon Aasen Bjerkeli, som hadde et viktig innlegg om mental helse og psykososialt arbeidsmiljø.

På kveldene har vi hatt gode middager, sosiale aktiviteter som rebusløp og quiz, og i forbindelse med finværet ble flere av deltakerne fristet til å bade i sjøen.